هرس در درختان پسته

نوشته: رضا مشکانی -کارشناس زراعت و اصلاح نباتات مدیر مسئول کلینیک گیاهپزشکی
Email: reza.mashkani@gmail.com
هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد

هرس چیست ؟

هرس یا پتال یعنی بریدن هدفمند شاخه های درخت در وهله اول جهت افزایش عملکرد و در وهله دوم فرم دهی درخت جهت زیبا شدن و باز شدن اطراف درخت جهت انجام عملیات داشت و برداشت می باشد و در وهله سوم حذف شاخه های پیر و الوده از درخت می باشد .
از فواید دیگر هرس می توان به کاهش آفت نیز اشاره کرد بطوری که با هرس مناسب می توان مناطقی را که نور کمتری به شاخه های میانی درخت می رسد را اصلاح نمود و محیط مناسبی را که حشرات مضر برای زندگی برای خود انتخاب کرده اند را از بین برد و همچنین با شکل مناسب و نحوه قرارگیری شاخه ها می توان در رسیدن نور به همه شاخه ها کمک نمود که این امر در فتوسنتر و افزایش عملکرد تاثیر فراوانی دارد .
مهمترین هدف هرس ایجاد شاخه های فرعی در گیاه می باشد به طور کلی هر چه میزان شاخه های فرعی در گیاه بیشتر باشد میزان جوانه های زایشی بیشتر شده و به طبع افزایش عملکرد را تضمین خواهد نمود با هرس کردن می توان رشد رویشی را به زایشی تبدیل نمود و این همان افزایش عملکرد می باشد .

زمان انجام هرس :
بهترین زمان انجام هرس زمانی است که برگهای درخت ریخته باشد و به اصطلاح درخت به خواب رفته باشد در این مرحله شیره درخت کم شده و خروج شیره نیز کمتر شده و همچنین با توجه به فصل سرما انتشار و گسترش بیماری های قارچی و باکتریایی نیز در این فصل کاهش یافته در نتیجه بهترین زمان برای انجام عملیات هرس می باشد .
البته برخی ها نیز در فصل تابستان و بهار نیز اقدام به هرس می کنند که تاکید می گردد بهتر است هرس در زمان خواب درخت صورت پذیرد زیرا در فصل گرم احتمال گسترش بیماری سرخشکیدگی پسته افزایش می یابد مخصوصا در درختان کله قوچی و فندقی که دارای شاخه های سیاه می باشند .
ضد عفونی بعد از هرس :

یکی از عواملی که باعث کسترش سرخشکیدگی پسته هرس درختان و عدم استفاده از چسب پیوند و ضد عفونی کردن محل هرس است مضافا نفوذ سرما از محل هرس نیز یکی از عوامل خسارت زا در درختان پسته می باشد .
لذا استفاده از قارچکشهایی دارای ترکیبات مسی مانند اکسی کلرور مس و بردوفیکس و چسب پیوند در ضد عفونی کردن و جلوگیری از نفوذ بیماری های قارچی و باکتریایی و سرما و ایجاد خسارت بسیار موثر می باشد .

چگونه هرس کنیم :
یک هرس کار حرفه ای از اره بزرگ ، قیچی بزرگ و قیچی کوچه استفاده می کند از اره بزرگ برای بریدن شاخه های پیر و خشکیده و شاخه هایی کلفتی که مشکل آفرین هستند کاربرد دارد و قیچی بزرگ در بریدن شاخه های متوسط و خشک شده و شاخه هایی که به داخل رشد کرده و باعث پیچیدن شاخه های به یکدیگر شده اند استفاده می شود و قیچی کوچک در بریدن شاخه های باریک سر شاخه ها استفاده می شود .
در پسته هرس شدید باعث خسارت و کاهش عملکرد می گردد پس بهتر است هرس بصورت ملایم و در دختانی که دارای رشد رویشی زیاد مانند ارقام اکبری و پسته سفید می باشند بیشتر صورت می گیرد البته میزان رشد بستگی به شرایط اب و هوایی ، مدار ابیاری و تغذیه مناسب نیز تغییر می کند و ممکن است در ارقام دارای رشد کم مانند ارقام فندقی و کله قوچی و غیره نیز نیاز به هرس باشد بهر روی آبیاری با مدار 30 روز می تواند از رشد به رویه رویشی درخت جلوگیری نماید و این امر در کاهش هرس موثر می باشد .
برای هرس در اغلب مواقع جوانه های گل را نگه داشته و 2 الی 3 جوانه برگ را نیز نگه داشته و بقیه شاخه را حذف می کنند این امر باعث می شود در زمان بیدار شدن درخت میزان مواد غذایی که در زمستان در شیره گیاه ذخیره شده صرف رشد رویشی نشده و در تقویت گلدهی هزینه گردید و این امر باعث افزایش تعداد دانه و کاهش ریزش در اثر عدم تلقیح و کمبود مواد غذایی گردد .
هرس شکل درخت نیز بدین صورت انجام می گیرد که درخت بصورت فنجانی هرس می گردد یعنی وسط درخت خاکی از شاخ های در هم تنیده شده و اطراف درخت بصورت سربرداری ملایم و حفظ جوانه های گل و برگ انجام میگیرد .
لازم به ذکر است با توجه به عوامل دخیل زیادی در رشد و نمو درختان بهتر است کشاورزان عزیز قبل از انجام عملیات هرس با کارشناسان خبره مشورت نمایند .
رضا مشکانی کارشناس کشاورزی

1 thoughts on “

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.