مصرف بي‌رويه كودهاي شيميايي عامل شيوع سرطان معده

 

فوق تخصص گوارش و كبد مركز آموزشی درمانی بوعلی سینای قزوین گفت: مصرف غیر منطقی و بی‌رویه كودهای شیمیایی در مزرعه‌ها و باغ‌ها مهمترین عامل شیوع سرطان معده در كشور محسوب می‌شود.

دكتر “علی‌اكبر حاج‌آقا محمدی” در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در زمینه استفاده از كودهای شیمیایی در مزارع كنترلی نمی‌شود.

وی گفت: وجود بالای نیترات در موادغذایی و آب آشامیدنی توسط باكتریها در معده به ماده سرطان‌زای نیتریت تبدیل می‌شود.

وی بااشاره به این مطلب كه “سرطان معده شایع‌ترین سرطان در ایران است”، توضیح داد: مصرف نكردن غذاهای آماده و حاضری مانند سوسیس و كالباس، مصرف سبزیجات سالم و تازه و نظارت و كنترل مكرر بر استفاده منطقی از كودهای شیمیایی شیوع سرطان معده را كاهش می‌دهد.

مسوول كارشناس تغذیه گیاهی سازمان جهادكشاورزی قزوین نیز گفت: برای جلوگیری از مصرف غیر منطقی كشاورزان از كودهای شیمیایی درمزارع این كودها بصورت یارانه‌ای توزیع می‌شود.

“مجید توسلیان” افزود: كشاورزان بااین باور غلط كه كودهای شیمیایی موجب بازدهی بهترمحصولات آنها می‌شود، كودهای شیمیایی را باقیمت‌های بالا از بازار سیاه تهیه می‌كنند.

وی بااشاره‌به‌اینكه‌استفاده بی‌رویه كودهای شیمیایی درمزارع سبزیكاری رواج بیشتری دارد، اظهارداشت: هم‌اكنون این مشكل استان قزوین را با بحران متوجه نكرده ولی در صورت ساماندهی نكردن آن علاوه بر محصولات، سفره‌های‌آب زیرزمینی نیز در معرض آلودگی قرار می‌گیرند.

توسلیان اضافه‌كرد: اگر همانند سایر كشورهای جهان‌از تولیدكنندگان، محصولات بی‌كیفیت خریداری نشود این مشكل رفع خواهد شد.

این كارشناس افزود: چنانچه كشاورزان بر اساس نتایج آزمون‌های آب و خاك و توصیه‌های كارشناسان مبادرت به مصرف منطقی كودهای شیمیایی كنند هیچ مشكلی بوجود نخواهد آمد.

 

 

رئیس دانشکده مهندسی آب و خاک دانشگاه تهران گفت: مصرف بی رویه کودهای شیمیایی باعث کاهش کیفیت محصولات کشاورزی و افزایش بیماری های سرطانی در کشور شده است.

غلامرضا شقاقی فیروزآبادی در گفتگو با خبرنگار مهر در کرج اظهار داشت: مصرف این کودها در اراضی کشاورزی سبب افزایش غلظت نیترات در آبهای زیرزمینی و شرب می شود که این موضوع به رغم مفیدبودن برای رشد گیاهان سلامت انسان ها را به خطر می اندازد.

وی افزود: کودهای شیمایی در واقع نوعی نمک هستند که اگر در هر سال به مقدار زیاد وارد خاک شوند سبب تخریب ساختار خاک خواهند شد.

شقاقی خاطرنشان کرد: این تخریب در مناطق خشک بسیار سریع تر صورت می گیرد و علاوه بر آن آلودگی های زیست محیطی و خطرات بهداشتی و زیانباری متوجه انسان ها می شود.

وی تصریح کرد: در دهه های گذشته به دلیل عدم شناخت و آگاهی کشاورزان ایرانی از کودهای شیمیایی مصرف این نوع کود بسیار کم بود اما در سال های اخیر مصرف آن بنا به دلایل متعدد با افراط و تفریط مواجه شد تا حدی که کشاورزان ایرانی در بسیاری از جوامع بین المللی مقام اول آلودگی آب های شرب را به خود اختصاص دادند.

این مسئول یادآور شد: مصرف کودهای شیمایی باید با نظر کارشناسان کشاورزی صورت گیرد زیرا خاک های زراعی تنها در مدت زمانی کوتاه به دلیل فقر مواد خوراکی برای افزایش محصولات نیازمند این نوع کود هستند .

1 thoughts on “مصرف بي‌رويه كودهاي شيميايي عامل شيوع سرطان معده

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.